Social, economic and environmental profile of the agricultural association of banana fincas de El Oro

Authors

DOI:

https://doi.org/10.62452/323k3z81

Keywords:

Formal education, certification, agricultural productivity, basic services

Abstract

The study of the socioeconomic and environmental profiles of farmers in Ecuador are scarce, which is why this research aimed to describe the socioeconomic and environmental profile of the Asociación Agraria Bananera Fincas de El Oro. The population consisted of 42 associates, who answered a questionnaire structured by closed questions, which formed the social, economic and environmental indicators of categorical and nominal type. The Chi-square test was applied to determine significance (p<0.05) in the indicators of economic income/level of education and farm size/sources of financing. A predominance of the male gender over the female was found, most of the partners are over 45 years old and 29 partners affiliated their workers to the social security. Within the income range, 26 partners received income > $1 500 per month. Significance (p=0.056) was only established between economic income/level of education.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Aragón, J. P., Albuja, M., Burbano, E., & Aragón, M. (2018). Comportamiento socioeconómico de los agricultores de la Parroquia. International Open Journal of Agriculture and Environmental Research Comportamiento, 1(3), 37–46.

Barrezueta-Unda, S., & Chabla-Carrillo, J. (2017). Características sociales y económicas de la producción de cacao en la provincia El Oro. Revista La Técnica, 25–34. Recuperado de https://www.researchgate.net/publication/321883849_Caracteristicas_sociales_y_economicas_de_la_produccion_de_cacao_en_la_provincia_El_Oro_Ecuador_Social_and_economic_characteristics_of_the_cocoa_in_the_province_of_El_Oro_Ecuador

Barrezueta-Unda, S., & Paz-González, A. (2017). Indicadores de sostenibilidad para la producción de cacao Nacional y CCN51 en la provincia El Oro-Ecuador. Educateconciencia, 13(14), 16–26. Recuperado de http://tecnocientifica.com.mx/educateconciencia/index.php/revistaeducate/article/view/270

Barrezueta-Unda, S., & Paz-González, A. (2018). Indicadores de sostenibilidad sociales y económicos : Caso productores de cacao en El Indicators of sustainability social and economic : Case cocoa farmers of El Oro, Ecuador. Revista Ciencia UNEMI, 11(27), 20–29. Recuperado de http://ojs.unemi.edu.ec/index.php/cienciaunemi/article/view/782

Campuzano, A., Cornejo, F., Ruiz, O., & Peralta, E. (2010). Efecto del tipo de producción de banano cavendish en su comportamiento poscosecha. Revista Tecnológica ESPOL– RTE, 23(2), 41–48. Recuperado de http://www.rte.espol.edu.ec/index.php/tecnologica/article/view/54

De Muner, L., Masera, O., Fornazier, M., de Souza, C., & de Loreto, M. (2015). Energetic sustainability of three arabica coffee growing systems used by family farming units in espírito santo state. Revista Engenharia Agricola, 35(5), 397–405. Recuperado de http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162015000300397

Deere, C., & Twyman, J. (2014). ¿Quién toma las decisiones agrícolas? mujeres propietarias en el Ecuador. ASyD, 11, 425–440. Recuperado de https://www.colpos.mx/asyd/volumen11/numero3/asd-14-078.pdf

Girard, N., Magda, D., Noseda, C., & Sarandon, S. (2015). Practicing Agroecology: Management Principles Drawn From Small Farming in Misiones (Argentina). Agroecology and Sustainable Food Systems, 39(7). Recuperado de https://www.researchgate.net/publication/281029440_Practicing_Agroecology_Management_Principles_Drawn_From_Small_Farming_in_Misiones_Argentina

Hernández-Mansilllla, A., Sorí-Gómez, R., Valentín-Pérez, Y., López-Mayea, A., Córdova-García, O., & Benedico-Rodríguez, O. (2016). Sigatoka negra (Mycosphaerella fijiensis Morelet ) y seguridad alimentaria. Escenarios biocli- máticos en bananos bajo efecto del cambio climático en Ciego de Ávila. Journal of the Selva Andina Biosphere, 4(2), 59–70. Recuperado de http://www.scielo.org.bo/pdf/jsab/v4n2/v4n2_a03.pdf

Landini, F. (2016). Problemas de la extensión rural en América Latina. Revista Perfiles Latinoamericanos, 24(47), 47–68. Recuperado de http://perfilesla.flacso.edu.mx/index.php/perfilesla/article/view/624

Nardo, M., Saisana, M., Saltelli, A., Tarantola, S., Hoffman, A., & Giovannini, E. (2005). Handbook on constructing composite indicators: Methodology and user guide. In OECD Statistics Working Papers (Vol. 3).

Salinas, M. (2004). Métodos de muestreo. Ciencia UANL, 7(1), 121–123. Recuperado de http://www.redalyc.org/pdf/402/40270120.pdf

Sasso, J. (2011). La seguridad social en el Ecuador, historia y cifras. In Actuar en mundos plurales. (pp. 19–21). Quito: FLACSO.

Silva, M., & Brain, M. (2016). Validez y confiabilidad del estudio socioeconómico. Validez y Confiabilidad del Estudio Socioeconómico. México: Universidad Nacional Autónoma de México, Escuela Nacional de Trabajo Social.

Trejos-Pinzón, J. F., Serna-Giraldo, C. A., Cruz-Cerón, G., & Calderón-Cuartas, P. A. (2011). Ventajas sociales y ambientales de la adopción de la norma de agricultura sostenible en dos regiones cafeteras de Colombia. Cenicafé, 62(2), 111–131. Recuperado de https://www.cenicafe.org/es/documents/9.pdf

Downloads

Published

2019-05-01

How to Cite

Chungata Campoverde, A. E. ., Chungata Jiménez, K. E. ., Vite Cevallos, H. A. ., & Barrezueta-Unda, S. . (2019). Social, economic and environmental profile of the agricultural association of banana fincas de El Oro. Revista Metropolitana De Ciencias Aplicadas, 2(2), 182-190. https://doi.org/10.62452/323k3z81