Evaluation of the antifungal effect of plant extracts on fungi associated with leaf spots on banana
DOI:
https://doi.org/10.62452/6zxedf06Keywords:
Fusarium Incarnatum, pathogen, plant extracts, antifungal, mycelial inhibitionAbstract
Banana, a crop which constitutes one of the sources of income for the economy in Ecuador and other exporting countries. The objective of the research was to evaluate the antifungal activity of different plant extracts on the mycelial inhibition of Fusarium incarnatum in vitro. A completely randomized experimental design was used, with 21 treatments, 3 replicates and an absolute control. These treatments were plant extracts such as hydrolysates and ethanolic extracts: cinnamon (Cinnamomum verum), clove (Syzygium aromaticum) and oregano (Origanum vulgare) extracts. The variables evaluated were: radial growth of Fusarium incarnatum mycelium during the 7 days, area under the ABCPE disease curve and the value of the slope of the linear regression, the treatment that registered the greatest inhibition was T13, T14, T15 in all its doses (10,000; 30,000; 50,000 ppm) of the ethanolic extract of clove and T12 (50,000 ppm) of ethanolic extract of cinnamon. In conclusion, the ethanolic extracts at their above mentioned doses were the best treatments for inhibitory control at the in vitro level.
Downloads
References
Acaro, L., & Córdova, A. (2021). Evolución en las exportaciones de banano e impacto del desarrollo económico, provincia de El Oro 2011 - 2020, pre-pandemia, pandemia; aplicando series de tiempo. Dominio de Las Ciencias, 7(3).
Acedo-Zegarra, V. J., Arana-Bardales, D. F., & Condo-Montano, A. E. (2020). Actividad antifúngica in vitro de diferentes concentraciones de Syzygium aromaticum “clavo de olor” contra Fusarium oxysporum. Revista De Investigación De Agroproducción Sustentable, 4(1), 35–42.
Adirano, M. de L., Mejía, J., Ovando, I., Albores, V., & Salvador, M. (2018). Efecto de extractos alcohólicos de ajo (Allium sativum) y clavo (Syzygium aromaticum) en el desarrollo de Mycosphaerella fijiensis Morelet. Revista Mexicana de Fitopatología, 36(3), 379-393.
Córdova, Y., Quevedo, J., & Cervantes, A. (2022). Evaluación de estimulantes radiculares en el cultivo de Banano (Musa x paradisiaca). Revista Científica Agroecosistemas, 10(3), 80–87.
Flores, L., Solano, Y., Sanabria, M., & Hernández, D. (2017). Efectividad de los extractos vegetales de orégano silvestre (Lippia origanoides K.) y citronela (Cymbopogon citratus D.C.) sobre Rhyzopertha dominica (F.) (Coleoptera Bostrichidae). Idesia, 35(4), 67–74.
Guerrero, R., Risco, G., Cevallos, O., Villamar, R., & Peñaherrera, S. (2021). Extractos vegetales: una alternativa para el control de enfermedades en el cultivo de cacao (Theobroma cacao). Ingeniería E Innovación, 8(1).
Henao, E., Hernández, C., Salazar, C., Velasco, M., & Gómez, E. (2018). Identificación molecular de aislamientos de Fusarium asociados a maracuyá en el Valle del Cauca, Colombia. Agronomía Mesoamericana, 29(1), 1–10.
León, L., Arcaya, M., Barbotó, N., & Bermeo, Y. (2020). Ecuador: Análisis comparativo de las exportaciones de banano orgánico y convencional e incidencia en la Balanza Comercial, 2018. Revista Científica y Tecnológica UPSE, 7(2), 38–46.
López, A., López, S., Vázquez, M., Rodríguez, S., Mendoza, M., & Padrón, E. (2005). Inhibición del Crecimiento Micelial de Fusarium oxysporum Schlechtend. f. sp. lycopersici (Sacc.) Snyder y Hansen, Rhizoctonia solani Kühn y Verticilllium dahliae Kleb. Mediante Extractos Vegetales Acuosos. Revista Mexicana de Fitopatología, 23(2), 183–190.
Mesa, V. A. M., Marín, P., Ocampo, O., Calle, J., & Monsalve, Z. (2019). Fungicidas a partir de extractos vegetales: una alternativa en el manejo integrado de hongos fitopatógenos. RIA. Revista de Investigaciones Agropecuarias, 45(1), 23–30.
Rey, J., & Martínez, G. (2021). Bananos (Musa AAA): Importancia, producción y comercio en tiempos de Covid-19. Agronomia Mesoamericana, 32(3), 1035–1046.
Sánchez Romero, P. L., Jaramillo Aguilar, E. E., & García Batista, R. M. (2021). Evaluación de dosis de extracto etanólico de canela más agua ozonificada en pudrición de corona de banano. Revista Científica Agroecosistemas, 9(2), 19-25.
Terrero, P., Peñaherrera, S., Bustamante, A., Cedeño, G., Solórzano, R., & Cedeño, G. (2020). Induccion de resistencia a mycosphaerella fijiensis Morelet y su relación con el rendimiento de plantas de banano (Musa AAA) CV. Williams. Revista EspamCiencia, 11(2), 80–87.
Vásquez, V., & Hurtado, A. (2021). Control biológico de la marchitez del banano (Musa x paradisiaca L.) causada por Fusarium oxysporum f. sp. cubense utilizando bacterias del género Pseudomonas como una alternativa agrosostenible. (Trabajo de titulación). Universidad de Cundinamarca.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Revista Metropolitana de Ciencias Aplicadas
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
© Podrá reproducirse, de forma parcial o total, el contenido de esta publicación, siempre que se haga de forma literal y se mencione la fuente.