Mulch and efficient microorganisms: effects on the management of soil salinity in banana

Authors

DOI:

https://doi.org/10.62452/hc2pvq75

Keywords:

Mulch, inorganic salts, biota, antagonistic effect

Abstract

Mulch consists of covering the surface layer of the soil with plant or organic residues, preventing moisture loss, reducing weeds, and increasing microbiological activity. Efficient microorganisms work by breaking down organic matter to store carbon, together with biochar, retaining nutrients and improving its biological capacity. The high presence of salts harms and degrades the soil structure, reducing water permeability, and causing severe issues in the root system and foliage of the plant. In this case, the research objective is to evaluate the effects of mulch and efficient microorganisms on salinity management in banana cultivation. Three treatments were performed: T1 (mulch, 10g biochar, 10g silicon); T2 (mulch, 10g biochar, 10g silicon, 10g microorganisms, 35g rooting agent); T3 (mulch, 10g biochar, 10g silicon, 10g microorganisms, 35g rooting agent, 70ml physiological regulator). T2 and T3 significantly lowered soil electrical conductivity, improving nutrient availability and percentages of functional roots in the banana crop, which has a positive impact on plant growth and development. These results highlight the importance of considering these agricultural practices to optimize banana production.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Agamez, E., Zapata, R., Oviedo, L., & Barrera, J. (2018). Evaluación de sustratos y procesos de fermentación sólida para la producción de esporas de Trichoderma sp. Revista Colombiana de Biotecnología, 10(2).

Angulo, W., Osorio, J., Muñoz, J., & Riascos, R. (2020). Monitoreo y captura de picudos del plátano y banano. (Trabajo de titulación). Universidad Nacional de Colombia.

Araya, M., Serrano, E., & Vargas, A. (2011). Relación entre el contenido de nutrientes en suelo y raíces de banano (musa aaa) con el peso de raíces y número de nematodos. Fitosanidad, 15(3).

De León, N., Villafañe, R., Camacho, F., Ramírez, R., & Sánchez, L. (2004). Acumulación y lavado de sales en columnas de suelo regadas con agua salina procedente de un pozo petrolero. Agronomía tropical, 54(1).

Espinoza, J. (1995). Manual de nutrición y fertilización del banano. International Plant Nutrition Institute. Quito, Ecuador.

Espinoza, Y. (2019). Determinación de la eficiencia de diferentes trampas para el control de picudo negro (Cosmopolites sordidus g.) en banano orgánico. (Trabajo de titulación). Universidad Técnica de Machala.

Frutos, V., Pérez, M., & Risco, D. (2016). Efecto de diferentes mulches orgánicos sobre el cultivo de brócoli (Brassica olerácea L. var. Itálica) en Ecuador. Idesia, 34(6).

García, G. (2018). Efecto de fertilización en drench de plántulas de Theobroma cacao L. grupo criollo, en vivero, Río Negro - Satipo. (Trabajo de titulación). Universidad Nacional del Centro del Perú.

Julca, A., Meneses, L., Blass, R., & Bello, S. (2006). La materia orgánica, importancia y experiencia de su uso en la agricultura. Idesia, 24(1).

Lazo, Y., Morales, A., Guanoluisa, D., Olalla, T., Arteaga, Y., & García, Y. (2017). Efecto de la aplicación de microorganismos eficientes en la producción de Musa paradisiaca variedad valery. Revista Amazónica Ciencia y Tecnología, 6(3).

Lemus, Y., Rodríguez, G., Cuervo, R., Durán, J., Zuluaga, C., & Rodríguez, G. (2008). Determinación de la factibilidad del hongo Metarhizum anisopliae para ser usado como control biológico de la hormiga arriera (Atta cephalotes). Revista Científica Guillermo de Ockham, 6(1).

Montiel, K. (2016). Manejo integrado de suelos para una agricultura resiliente al cambio climático. Instituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura (IICA).

Pizarro, G. (2019). Efectos de los enraizadores en la velocidad del retorno en banano (Musa x paradisiaca) clon williams. (Trabajo de titulación). Universidad Técnica de Machala.

Rancel, F., González, M., & Ruíz, O. (2000). Efecto del biozyme tf en el cultivo de banano. Grupo Bioquímico Mexicano S.A.

Rodríguez Delgado, I., Pérez Iglesias, H. I., García Batista, R. M., & Quezada Mosquera, A. J. (2020). Efecto del manejo agrícola en propiedades físicas y químicas del suelo en diferentes agroecosistemas. Universidad Y Sociedad, 12(5), 389-398.

Rodríguez, C. (2009). Estudio de Factibilidad para la producción y comercialización de banano (Musa sp.), variedad gran enano Cavendish. (Proyecto de grado). Universidad San Francisco de Quito.

Tuz, I. (2018). Manejo integrado del cultivo de banano (Musa x paradisiaca l.) clon Williams, usando biocarbón y microorganismos eficientes. (Trabajo de titulación). Universidad Técnica de Machala.

Ugarte, F., Zhiñin, I., & Hernández, R. (2022). Influencia de bioestimulantes sobre caracteres morfológicos y agroquímicos del banano (Musa AAA cv. Williams). Terra Latinoamericana, 40.

Villarreal, J., Plasentis, I., Agudo, L., Villaláz, J., Rosales, F., & Pocasangre, L. (2013). Índice de calidad del suelo en áreas cultivadas con banano en Panamá. Agronomía mesoaméricana, 24(2).

Vivas, J., Robles, J., González, I., Álava, D., & Meza, M. (2018). Fertilización del plátano con nitrógeno, fósforo y potasio en cultivo establecido. Dominio de las Ciencias, 4(1).

Downloads

Published

2024-02-01

How to Cite

Velasco-Pesántez, D. F. ., Sánchez-Sánchez, R. E. ., Quevedo-Guerrero, J. N. ., Chabla-Carrillo, J. E. ., & García-Batista, R. M. . (2024). Mulch and efficient microorganisms: effects on the management of soil salinity in banana. Revista Metropolitana De Ciencias Aplicadas, 7(Suplemento 1), 221-233. https://doi.org/10.62452/hc2pvq75