Agribusiness management of red tilapia (Oreochromis Spp. O) and its commercialization
DOI:
https://doi.org/10.62452/2283kc03Keywords:
Aquaculture sector, profitability, red tilapia, economicAbstract
The production of Red Tilapia (Oreochromis spp. O) has maintained an outstanding participation worldwide, with production exceeding one million tons. In Ecuador the Red Tilapia is the second crop with the highest economic participation, where the province of Guayas and El Oro are the most developed have the activity. The present study has the objective of evaluating the agribusiness management of the Red Tilapia and its commercialization in the Puerto Jelí parish, belonging to the Santa Rosa canton of the El Oro province, Ecuador. A deductive and analytical research method was used, obtaining information through a questionnaire addressed to the residents. A cross-sectional descriptive methodological design was used with categorical and quantitative variables. The results revealed that Tilapia is the second type of fish with the highest consumption in Puerto Jelí, whose consumption frequency is once a week, while the price that they are available to pay is from $ 1.50 to $ 2, 50, and the main characteristic when buying that people consider is freshness. This denotes that the commercialization of Tilapia is a viable agribusiness alternative that generates profitability, contributing to economic stability.
Downloads
References
Castillo, C., & Dueñas, V. (2013). análisis técnico-financiero de producción de tilapia incorporando tecnología en la post-cosecha. https://core.ac.uk/download/pdf/71902092.pdf
Ecuador. Gobierno Autónomo Descentralizado Municipal del Cantón Santa Rosa. (2015). Plan de Desarrollo y Ordenamiento Territorial 2015. https://odsterritorioecuador.ec/wp-content/uploads/2019/04/PDOT-PARROQUIA-SANTA-ROSA-2015-2019.pdf
García, A., Gil, S., & Flóres, L. (2016). Biocomercio: una práctica empresarial en el cultivo y exportación de la Tilapia Roja para mejorar el sector piscícola en Colombia, caso de estudio en el departamento del Huila 2005-2013. (Trabajo de grado). Universidad de La Salle.
Guzmán, J. (2015). Estudio de factibilidad para la instalación de una piscifactoría de Tilapia Roja (oREOCHROMIS sP.) para el mercado de Pasaje – El Oro. (Tesis de pregrado). Universidad Técnica de Machala.
Iñaguazo, J., Carvajal, H., & Vite, H. (2021). Investigación de mercado para crear una Pymes encargada de la postcosecha y comercialización de hortalizas orgánicos en el cantón Chilla. Revista Metropolitana de Ciencias Aplicadas, 4(1), 155–166.
Jácome, J., Quezada, C., Sánchez, O., Pérez, J., & Nirchio, M. (2019). Tilapia en Ecuador: paradoja entre la producción acuícola y la protección de la biodiversidad ecuatoriana. Revista Peruana de Biologia, 26(4), 543–550.
Méndez, Y., Pérez, Y., Torres, Y., & Reyes, J. (2018). State of the art of Cultivation of red Tilapia in the Largest of Antillas Island. Biotecnia, 20, 15–16.
Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. (2005). FAO Fisheries & Aquaculture National Aquaculture Sector Overview (NASO). http://www.fao.org/fishery/countrysector/naso_ecuador_es/en
Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. (2016). Una mirada al extensionismo acuícola en ALC. 1–4. http://www.fao.org/3/a-i6016s.pdf
Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. (2019). GLOBEFISH - Información y Análisis sobre el Comercio Mundial de Pescado. http://www.fao.org/in-action/globefish/marketreports/resource-detail/es/c/1242076/
Prado, E., Martínez, M., Urdaneta de Galué, F., Morris, A., & Rodríguez, C. (2018). Trends in knowledge management, intellectual capital and innovation in the supply chain of the bivalve mollusk industry “Anadara tuberculosa”. http://www.laccei.org/LACCEI2018-Lima/full_papers/FP396.pdf
Reyes, G., & Flores, J. (2012). Plan de negocio para la producción y comercialización de Tilapia Roja (Oreochromis mosssambicus X spp) en Managua, Nicaragua. https://bdigital.zamorano.edu/bitstream/11036/909/1/AGN-2012-T027.pdf
Turushina, N. (2019). Proyecto de Factibilidad para la Exportación de filete de Corvina y Róbalo congelado desde la “Asociación de Producción pesquera artesanal Puerto Jelí”, hacia el mercado de Madrid - España en el período 2017 – 2018. (Trabajo de titulación). Escuela Superior Politécnica de Chimborazo.
Tveteras, R., Nystoy, R., & Darryl, J. (2020). GOAL 2019: Revisión y pronóstico de la producción mundial de peces. https://www.aquaculturealliance.org/advocate/goal-2019-revision-y-pronostico-de-la-produccion-mundial-de-peces/
Zumbana, S. (2016). Plan de Negocios para exportar filetes De Tilapia desde la provincia De El Oro hacia el Mercado de Estados Unidos. http://186.3.32.121/bitstream/48000/9565/1/ECUACE-2016-CI-DE00104.pdf
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Revista Metropolitana de Ciencias Aplicadas
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
© Podrá reproducirse, de forma parcial o total, el contenido de esta publicación, siempre que se haga de forma literal y se mencione la fuente.