Organic amendments in cabbage production (Brassica oleracea var capitata)

Authors

DOI:

https://doi.org/10.62452/b4205v27

Keywords:

Cabbage, guinea pig manure, organic amendments, chicken manure, production

Abstract

The purpose of this trial was to solve the nutritional requirements of cabbage using organic amendments (Gallinaza and Cuyaza) associated with conventional fertilization. For this, it was proposed to evaluate the organic amendments plus conventional fertilization, defining an experiment with 4 treatments (T1: Gallinaza + Conventional Fertilization; T2: Gallinaza; T3: Cuyaza + Conventional Fertilization; T4: Cuyaza). A Random Block Design was used, in which each treatment was evaluated by means of 5 repetitions which was submitted to the analysis of variance and the Tukey Test with a 5% probability of error. The treatments had a dose of T1: Chicken manure (173.38kg / ha) + Conventional fertilization (117kgN / ha; 654kgP / ha); T2: Gallinaza (173.38kg / ha); T3: Cuyaza (173.39kg / ha) + Conventional fertilization (117kgN / ha; 654kgP / ha) and T4: Cuyaza (173.39kg / ha). Among the variables evaluated were plant height, cabbage diameter, cabbage weight and yield. Significant differences were only observed in the variable diameter of the cabbage, in the treatments where there was interaction between organic amendments and conventional fertilization, T1: 10.92cm and T3: 10.98cm, which presented the best statistical average. In the results in the B / C ratio, it was observed that no treatment is profitable because the net benefit was low.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Colón Eusebio Cruz-Romero, Universidad Agraria del Ecuador. Ecuador.

     

     

  • Israel Vargas-Guillén, Universidad Agraria del Ecuador. Ecuador.

     

     

References

Abreu, E., Araujo, E., Rodríguez, S., Valdivia, A., Fuentes, L., & Pérez, Y. (2018). Efecto de la aplicación combinada de fertilizante químico y humus de lombriz en Capsicum annuum. Revista Centro Agrícola, 45(1), 52-61. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0253-57852018000100007

Altieri, M. (2017). Agroecología: principios y estrategias para diseñar una agricultura. http://www.mda.gov.br/sitemda/sites/sitemda/files/user_arquivos_64/Agroecologia_-_principios_y_estrategias.pdf

Álvarez, C., & Rimski, H. (2016). Manejo de la fertilidad de los suelos en planteos orgánicos. Editorial Facultad de Agronomía de la Universidad de Buenos Aires.

Delgado, M. (2017). Aplicación de enmiendas orgánicas para la recuperación de propiedades físicas del suelo asociadas a la erosión hídrica. Lámpsakos, 17, 77-82. http://dx.doi.org/10.21501/21454086.1907

Domínguez, O. L., Ramos, M., Sánchez, A., Manzano, A. M., Argüelles, J., Sánchez, M. I., & Guerra, G. (2011). Degradación biológica de contaminantes orgánicos persistentes por hongos de la podredumbre blanca. Revista CENIC Cencias Biológicas, 42(2), 51-59. https://www.redalyc.org/pdf/1812/181222256004.pdf

Durango Cabanilla, W. D., Mite Vivar, F., Carrillo Zenteno, M., Cargua Chávez, J., Lahuathe Mendoza, B., Rivadeneira Moreira, B., & Moreira Zambrano, V. (2017). Evaluación de enmiendas orgánicas sobre la respiración microbiana del suelo y variables agronómicas en banano. Journal of Science and Research, 2(8), 28–32. https://doi.org/10.26910/issn.2528-8083vol2iss8.2017pp28-32

Frutos, V., Pérez, M., & Risco, D. (2016). Efecto de diferentes mulches orgánicos sobre el cultivo de brócoli (Brassica oleracea L. var. Italica) en Ecuador. Revista Idesia, 34(6), 61-66. https://www.scielo.cl/pdf/idesia/v34n6/aop3816.pdf

Hirzel, J., & Salazar, F. (2011). Uso de enmiendas orgánicas como fuente de fertilización en cultivos. Técnicas de conservación de suelos, agua y vegetación en territorios degradados. Serie Actas INIA, 5(3), 1-2. https://es.scribd.com/document/551322011/Uso-de-Enmiendas-Organicas-Como-Fuente-de-Fertilizacion-en-Cultivos

Macines-Romero, R.N. (2024). Importancia de la agricultura frente al cambio climático: departamento de la Libertad - Perú. Investigación Valdizana, 18(4). https://doi.org/10.33554/riv.18.4.2289

Montenegro, S., Gómez, S, & Barrera S. (2017). Efecto de la gallinaza sobre Azotobacter sp., Azospirillum sp. y hongos micorrízicos arbusculares en un cultivo de cebolla (Allium fistulosum). Entramado, 13(2), 250-257. http://dx.doi.org/10.18041/entramado.2017v13n2.26232

Rea, F. (2012). Respuesta del cultivo de col (Brassica olerácea) a la aplicación de tres tipos de abonadura orgánica en la zona de Otavalo, provincia de Imbabura [Tesis de pregrado, Universidad Técnica de Babahoyo].

Reyes, J., Luna, R., Reyes, M., Suárez, G., Ulloa C., Rivero, M., Cabrera, D., Alvarado, F., & González, J. (2016). Abonos orgánicos y su efecto en el crecimiento y desarrollo de la Col (Brassica oleracea L). Revista de Ciencias Biológicas y de la salud, Biotecnia, 18(3), 28-36. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7930576&orden=0&info=link

Rodríguez, G., & Soto, G. (1999). Fertilización de hortalizas orgánicas. IX Congreso Nacional Agronómico / III Congreso Nacional de Suelos, San José, Costa Rica.

Vargas, P., Vargas, M., & Moya, J. 2019. Efecto de los abonos orgánicos aplicados al suelo y follaje, sobre la fisiología del cultivo de brócoli (Brassica oleracea). Revista Caribeña de Ciencias Sociales. https://www.eumed.net/rev/caribe/2019/04/abonos-organicos-brocoli.html

Wildner, L., & Veiga, M. (1994). Relación entre erosión y pérdida de fertilidad del suelo. http://www.fao.org/3/t2351s/T2351S06.htm

Downloads

Published

2025-09-13

How to Cite

Peña-Haro, C. A. ., Carrasco-Schuldt, Ángel S. ., Cruz-Romero, C. E. ., Vargas-Guillén, I. ., & Zari-Gualán, K. V. . (2025). Organic amendments in cabbage production (Brassica oleracea var capitata). Revista Metropolitana De Ciencias Aplicadas, 8(S2), 156-164. https://doi.org/10.62452/b4205v27