Anthropic effect on soil properties in agricultural production systems at the Santa Inés farm

Authors

DOI:

https://doi.org/10.62452/yswxfn86

Keywords:

Anthropogenic impact, soil degradation, agroecosystem, pH, CIC, organic matter

Abstract

Soil is the main element for the health of agroecosystems; however, agricultural activities have altered the properties of the soil, affecting the quality of the non-renewable natural resource. The objective of the work was to determine the anthropogenic effect of agricultural management on the physical, chemical, and biological properties of the soil in production systems of the Santa Inés farm. For this, permanent sampling points were randomly selected in five agroecosystems (cocoa, banana, corn, pastures, and forest) belonging to the Santa Inés farm. The anthropogenic effect in agriculture has significantly transformed the properties of the soil, caused by the intensive use of agricultural tillage, fertilizers, and pesticides which have caused notable changes in apparent density, porosity, sand content, clay, and nutrients. The modifications that occurred in the physical, chemical, and biological properties of the Inceptisol soil reflect the direct influence of agricultural practices on soil degradation and its ability to maintain sustainable crops.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Barrezueta, S. (2019). Propiedades de algunos suelos cultivados con cacao en la provincia El Oro, Ecuador. CienciaUAT, 14(1), 155. https://doi.org/10.29059/cienciauat.v14i1.1210

Coitiño, J., Barbazán, M., & Ernst, O. (2015). Conductividad eléctrica aparente para delimitar zonas de manejo en un suelo agrícola con reducida variabilidad en propiedades físico-químicas. Agrociencia, 19(1), 102–111. https://doi.org/10.31285/agro.19.326

Ecuador. Instituto Nacional de Estadísticas y Censos. (2021). Boletín Técnico “Encuesta de Superficie y Producción Agropecuaria Continua, 2020. https://www.ecuadorencifras.gob.ec/documentos/web-inec/Estadisticas_agropecuarias/espac/espac-2020/Boletin Tecnico ESPAC 2020.pdf

Fonseca, N., Salamanca, J., & Vega, Z. (2019). La agricultura familiar agroecológica, una estrategia de desarrollo rural incluyente. Una revisión. Temas Agrarios, 24(2), 96–107. https://doi.org/10.21897/rta.v24i2.1356

Martínez, E., Fuentes, J., & Acevedo, E. (2008). Carbono orgánico y propiedades del suelo. Revista de La Ciencia Del Suelo y Nutricion Vegetal, 8(1), 68–96. https://doi.org/10.4067/s0718-27912008000100006

Martínez, F., Guevara, F., Aguilar, C., Rodríguez, L., Reyes, M., & La O-Arias, M. (2020). Caracterización fisico-química y biológica del suelo cultivado con maíz en sistemas convencional, agroecológico y mixto en la Frailesca, Chiapas. Terra Latinoamericana, 38(4), 871–881. https://doi.org/10.28940/terra.v38i4.793

Medina, N. (2019). ¿La comercialización asociativa de los pequeños agricultores mejora los ingresos? Evidencia de los agricultores de papa en el Ecuador. Revista Economía, 69(109), 129–148. https://doi.org/10.29166/economia.v69i109.2034

Molina, J. E. (2021). La revolución verde como revolución tecnocientífica: artificialización de las prácticas agrícolas y sus implicaciones. Revista Colombiana de Filosofía de La Ciencia, 21(42), 175–204. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=41469137006

Novillo, I., Carrillo, M., Cargua, J., & Moreira, V. (2018). Propiedades físicas del suelo en diferentes sistemas agrícolas. Temas Agrarios, 23(2), 177–187. https://repositorio.iniap.gob.ec/handle/41000/5297

Ortiz, J., Faggioli, V., Ghio, H., Boccolini, M., Ioele, J., Tamburrini, P., García, F., & Gudelj, V. (2020). Impacto a largo plazo de la fertilización sobre la estructura y funcionalidad de la comunidad microbiana del suelo. Ciencia Del Suelo, 38(1), 45–55. http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1850-20672020000100005

Palma, D., Salgado, S., Marinez, G., Zavala, J., & Lagunes, L. (2015). Cambios en las propiedades del suelo en plantaciones de eucalipto de Tabasco, México. Ecosistemas y Recursos Agropecuarios, 2(5), 163–172. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-90282015000200004&lang=pt%5Cnhttp://ref.scielo.org/v66hfm

Peñafiel, K., Castillo, M., Pérez, H., & Rodriguez, I. (2024). Respuesta del cultivo de zanahoria a la fertilización organica y nitrogenada en la ganga Santa Ínes. Polo Del Conocimiento, 9(3), 3788–3806. https://doi.org/https://doi.org/10.23857/pc.v9i3.6877

Pérez, J., Herrera, M., Vivas, R., García, G., & Valdiviezo, R. (2017). La mecanización agrícola: campo de acción de la ingeniería agronómica. Siembra, 4(1), 59–65. https://doi.org/10.29166/siembra.v4i1.500.

Reyes, Y., Borges, Y., & Hernández, N. (2023). Caracterización química de suelos de uso agrícola en una unidad de producción agroalimentaria de Moa. Minería y Geología, 39, 44–54. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1993-80122023000100044&lng=es&nrm=iso

Rodríguez, I., Peréz, H., García, R., & Quezada, A. (2020). Efecto del manejo agrícola en propiedades físicas y quiímicas del suelo en diferentes agroecosistemas. Universidad y Sociedad, 12(5), 389–398. http://scielo.sld.cu/pdf/rus/v12n5/2218-3620-rus-12-05-389.pdf

Sobalvarro, H., Karina, K., Lina, A., Centeno, M., & Garcia, C. (2018). La revolución verde Green revolution. Revista Iberoamericana de Bioeconomía y Cambio Climático, 4, 1040–1045. http://portal.amelica.org/ameli/jatsRepo/394/3941755011/3941755011.pdf

Zanor, G., López, M., Martinez, R., Ramírez, L., Gutierrez, S., & León, M. (2018). Mejoramiento de las propiedades físicas y químicas de un suelo agrícola mezclado con lombricompostas de dos efluentes de biodigestor. Ingeniería Investigación y Tecnología, 19(4), 1–10. https://www.scielo.org.mx/scielo.php?pid=S1405-77432018000400006&script=sci_abstract

Downloads

Published

2024-09-01

How to Cite

Pilco-Machoa, G. G. ., Castro-Chamba, R. V. ., Rodríguez-Delgado, I. ., Pérez-Iglesias, H. I. ., & García-Batista, R. M. . (2024). Anthropic effect on soil properties in agricultural production systems at the Santa Inés farm. Revista Metropolitana De Ciencias Aplicadas, 7(3), 240-250. https://doi.org/10.62452/yswxfn86