Anthropic effect on soil properties in agricultural production systems at the Santa Inés farm
DOI:
https://doi.org/10.62452/yswxfn86Keywords:
Anthropogenic impact, soil degradation, agroecosystem, pH, CIC, organic matterAbstract
Soil is the main element for the health of agroecosystems; however, agricultural activities have altered the properties of the soil, affecting the quality of the non-renewable natural resource. The objective of the work was to determine the anthropogenic effect of agricultural management on the physical, chemical, and biological properties of the soil in production systems of the Santa Inés farm. For this, permanent sampling points were randomly selected in five agroecosystems (cocoa, banana, corn, pastures, and forest) belonging to the Santa Inés farm. The anthropogenic effect in agriculture has significantly transformed the properties of the soil, caused by the intensive use of agricultural tillage, fertilizers, and pesticides which have caused notable changes in apparent density, porosity, sand content, clay, and nutrients. The modifications that occurred in the physical, chemical, and biological properties of the Inceptisol soil reflect the direct influence of agricultural practices on soil degradation and its ability to maintain sustainable crops.
Downloads
References
Barrezueta, S. (2019). Propiedades de algunos suelos cultivados con cacao en la provincia El Oro, Ecuador. CienciaUAT, 14(1), 155. https://doi.org/10.29059/cienciauat.v14i1.1210
Coitiño, J., Barbazán, M., & Ernst, O. (2015). Conductividad eléctrica aparente para delimitar zonas de manejo en un suelo agrícola con reducida variabilidad en propiedades físico-químicas. Agrociencia, 19(1), 102–111. https://doi.org/10.31285/agro.19.326
Ecuador. Instituto Nacional de Estadísticas y Censos. (2021). Boletín Técnico “Encuesta de Superficie y Producción Agropecuaria Continua, 2020. https://www.ecuadorencifras.gob.ec/documentos/web-inec/Estadisticas_agropecuarias/espac/espac-2020/Boletin Tecnico ESPAC 2020.pdf
Fonseca, N., Salamanca, J., & Vega, Z. (2019). La agricultura familiar agroecológica, una estrategia de desarrollo rural incluyente. Una revisión. Temas Agrarios, 24(2), 96–107. https://doi.org/10.21897/rta.v24i2.1356
Martínez, E., Fuentes, J., & Acevedo, E. (2008). Carbono orgánico y propiedades del suelo. Revista de La Ciencia Del Suelo y Nutricion Vegetal, 8(1), 68–96. https://doi.org/10.4067/s0718-27912008000100006
Martínez, F., Guevara, F., Aguilar, C., Rodríguez, L., Reyes, M., & La O-Arias, M. (2020). Caracterización fisico-química y biológica del suelo cultivado con maíz en sistemas convencional, agroecológico y mixto en la Frailesca, Chiapas. Terra Latinoamericana, 38(4), 871–881. https://doi.org/10.28940/terra.v38i4.793
Medina, N. (2019). ¿La comercialización asociativa de los pequeños agricultores mejora los ingresos? Evidencia de los agricultores de papa en el Ecuador. Revista Economía, 69(109), 129–148. https://doi.org/10.29166/economia.v69i109.2034
Molina, J. E. (2021). La revolución verde como revolución tecnocientífica: artificialización de las prácticas agrícolas y sus implicaciones. Revista Colombiana de Filosofía de La Ciencia, 21(42), 175–204. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=41469137006
Novillo, I., Carrillo, M., Cargua, J., & Moreira, V. (2018). Propiedades físicas del suelo en diferentes sistemas agrícolas. Temas Agrarios, 23(2), 177–187. https://repositorio.iniap.gob.ec/handle/41000/5297
Ortiz, J., Faggioli, V., Ghio, H., Boccolini, M., Ioele, J., Tamburrini, P., García, F., & Gudelj, V. (2020). Impacto a largo plazo de la fertilización sobre la estructura y funcionalidad de la comunidad microbiana del suelo. Ciencia Del Suelo, 38(1), 45–55. http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1850-20672020000100005
Palma, D., Salgado, S., Marinez, G., Zavala, J., & Lagunes, L. (2015). Cambios en las propiedades del suelo en plantaciones de eucalipto de Tabasco, México. Ecosistemas y Recursos Agropecuarios, 2(5), 163–172. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-90282015000200004&lang=pt%5Cnhttp://ref.scielo.org/v66hfm
Peñafiel, K., Castillo, M., Pérez, H., & Rodriguez, I. (2024). Respuesta del cultivo de zanahoria a la fertilización organica y nitrogenada en la ganga Santa Ínes. Polo Del Conocimiento, 9(3), 3788–3806. https://doi.org/https://doi.org/10.23857/pc.v9i3.6877
Pérez, J., Herrera, M., Vivas, R., García, G., & Valdiviezo, R. (2017). La mecanización agrícola: campo de acción de la ingeniería agronómica. Siembra, 4(1), 59–65. https://doi.org/10.29166/siembra.v4i1.500.
Reyes, Y., Borges, Y., & Hernández, N. (2023). Caracterización química de suelos de uso agrícola en una unidad de producción agroalimentaria de Moa. Minería y Geología, 39, 44–54. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1993-80122023000100044&lng=es&nrm=iso
Rodríguez, I., Peréz, H., García, R., & Quezada, A. (2020). Efecto del manejo agrícola en propiedades físicas y quiímicas del suelo en diferentes agroecosistemas. Universidad y Sociedad, 12(5), 389–398. http://scielo.sld.cu/pdf/rus/v12n5/2218-3620-rus-12-05-389.pdf
Sobalvarro, H., Karina, K., Lina, A., Centeno, M., & Garcia, C. (2018). La revolución verde Green revolution. Revista Iberoamericana de Bioeconomía y Cambio Climático, 4, 1040–1045. http://portal.amelica.org/ameli/jatsRepo/394/3941755011/3941755011.pdf
Zanor, G., López, M., Martinez, R., Ramírez, L., Gutierrez, S., & León, M. (2018). Mejoramiento de las propiedades físicas y químicas de un suelo agrícola mezclado con lombricompostas de dos efluentes de biodigestor. Ingeniería Investigación y Tecnología, 19(4), 1–10. https://www.scielo.org.mx/scielo.php?pid=S1405-77432018000400006&script=sci_abstract
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Gustavo Gonzalo Pilco-Machoa, Rosa Victoria Castro-Chamba, Irán Rodríguez-Delgado, Hipólito Israel Pérez-Iglesias, Rigoberto Miguel García-Batista (Autor/a)

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Authors who publish in Revista Metropolitana de Ciencias Aplicadas (REMCA), agree to the following terms:
1. Copyright
Authors retain unrestricted copyright to their work. Authors grant the journal the right of first publication. To this end, they assign the journal non-exclusive exploitation rights (reproduction, distribution, public communication, and transformation). Authors may enter into additional agreements for the non-exclusive distribution of the version of the work published in the journal, provided that acknowledgment of its initial publication in this journal is given.
© The authors.
2. License
The articles are published in the journal under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License (CC BY-NC-SA 4.0). The terms can be found at: https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.en
This license allows:
- Sharing: Copying and redistributing the material in any medium or format.
- Adapting: Remixing, transforming, and building upon the material.
Under the following terms:
- Attribution: You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if any changes were made. You may do this in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses or sponsors your use.
- NonCommercial: You may not use the material for commercial purposes.
- ShareAlike: If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your creation under the same license as the original work.
There are no additional restrictions. You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.