Considerations on the relevance of the Agroecology Engineering career in the province of El Oro
DOI:
https://doi.org/10.62452/vctqwg30Keywords:
Relevance, agroecology, sustainable development, Ecuadorian rural sectorAbstract
The problem of managing natural resources for agricultural production in the province of El Oro is related to the predominance of monoculture and the excessive use of agrochemicals. In this context, the Agroecology degree aims to train engineers with environmental commitment capable of developing innovative agroecological projects that transform agricultural productivity and guarantee food security and sustainable development of the Ecuadorian rural sector. In the present work, an exploratory documentary investigation was carried out that made it possible to justify the relevance of the career based on the needs of the orense agricultural sector.
Downloads
References
Banco Central del Ecuador. (2022). Evolución de la balanza comercial por productos, enero-diciembre 2022. https://contenido.bce.fin.ec/documentos/Estadisticas/SectorExterno/BalanzaPagos/balanzaComercial/ebc202302.pdf
Banco Mundial. (2023). Agricultura y alimentación de un vistazo. https://www.worldbank.org/en/topic/agriculture/overview
Carrión, J. F., & Garzón, V. J. (2020). Análisis del producto interno bruto agrícola ecuatoriano y sus principales productos en el período 2002-2021. Revista Científica Dominio de la Ciencia, 6(4), 940-952.
Contreras, A., Sánchez P., Romero, O., Rivera, J. A., Ocampo, I., & Conrado, J. F. (2019). Prácticas agroecológicas y su influencia en la fertilidad del suelo en la región cafetalera de Xolotla, Puebla. Acta Universitaria 29.
Ecuador. Asamblea Nacional Constituyente. (2008). Constitución de la República del Ecuador. Registro Oficial No. 449. http://www.asambleanacional.gob.ec/sites/default/files/documents/old/constitucio_ de bolsillo.pdf
Ecuador. Asamblea Nacional. (2010). Ley Orgánica de Educación Superior. Registro Oficial No. 298. http://www.ces.gob.ec/index.phdcontent/uploads/downloads/2014/03/LEY_ORGANICA_DE_EDUCACION_SUPERIOR_LO ES.pdf
Ecuador. Consejo de Educación Superior. Reglamento del Régimen Académico. https://www.ces.gob.ec/wp-content/uploads/2022/08/Reglamento-de Re%CC%81gimen-Acade%CC%81mico-vigente-a-partir-del-16-de-septiembre-de- 2022.pdf
Ecuador. Instituto Nacional de Estadística y Censos. (2022). Encuesta de superficie y producción agropecuaria continua. https://www.ecuadorencifras.gob.ec/documentos/web-inec/Estadisticas_agropecuarias/espac/espac_2022/PPT_%20ESPAC_%202022_04.pdf
Ecuador. Ministerio de Agricultura, Ganadería, Acuacultura y Pesca. (2016). La política agropecuaria ecuatoriana: hacia el desarrollo territorial rural sostenible 2015 – 2025. http://www2.competencias.gob.ec/wp-content/uploads/2021/03/01-06PPP2015-POLITICA01.pdf
Ecuador. Secretaría de Educación Superior, Ciencia, Tecnología e Innovación. (2022). Oferta. https://siau.senescyt.gob.ec/buscador-oferta/
Ecuador. Secretaría Nacional de Planificación. (2021). Quito-Ecuador. Plan de Creación de Oportunidades 2021-2025. https://observatorioplanificacion.cepal.org/sites/default/files/plan/files/Plan-de-Creaci%C3%B3n-de-Oportunidades-2021-2025 Aprobado_compressed.pdf
Ecuador. Universidad Metropolitana. (2020). Plan Estratégico de Desarrollo Institucional 2020- 2025. UMET.
Larrea, E. (2014). El currículo de la educación superior desde la complejidad sistémica. Estudio de pertinencia para las carreras universitarias. http://www.ces.gob.ec/doc/Taller-difusión/Subidoabril-2015/currículo_es-sistemico- larrea.pdf
Ollague, J. K., Capa, L. B., Novillo, E. F., Sánchez, L. C., & García, M. B. (2019). Variables sociales, económicas y productivas como referente de posicionamiento nacional de la provincia de El Oro, Ecuador. Revista Espacios, 40(37).
Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. (2020). El estado mundial de la agricultura y la alimentación. Superar los desafíos relacionados con el agua en la agricultura. https://www.fao.org/publications/card/es/c/CB1447ES/
Parada, C., Rueda, S., Carrero, C., Quintero, N., & Cárdenas, D. (2016). Efecto de la quema en cultivos de hortalizas en Villa del Rosario, Norte de Santander, Colombia, sobre las micorrizas y propiedades del suelo. Bioagro, 28(3), 171- 180.
Pintac, B. D., & Vilela, W. (2022). El efecto de la tala de árboles en la Reserva Forestales Arenillas, el daño ambiental en relación al debido proceso. Polo del Conocimiento, 7(1), 1160-1175.
Ruíz, J. A., Medina, G., González, I. J., Flores, H. E., Ramírez, G., Ortíz, C., Byerly, K. F., & Martínez, R.A. (2013). Requerimientos agroecológicos de cultivos. Segunda Edición. Libro Técnico Número 3. INIFAP. Instituto Nacional de Investigaciones Forestales Agrícolas Y Pecuarias -CIRPAC- Campo Experimental Centro Altos de Jalisco.
Zhiminaicela, J. B., Quevedo, J. N., & García, R. M. (2020). La producción de banano en la provincia de El Oro y su impacto en la biodiversidad. Revista Metropolitana de Ciencias Aplicadas, 3(3), 189- 195.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Revista Metropolitana de Ciencias Aplicadas
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
© Podrá reproducirse, de forma parcial o total, el contenido de esta publicación, siempre que se haga de forma literal y se mencione la fuente.