Validation of an instrument to measure the perception of the beneficiaries of the Social Service Projects of the Faculty of Business Administration and Accounting of the Regional University Center of Coclé
DOI:
https://doi.org/10.62452/8bn6j322Keywords:
Validation, Social Service, perception, beneficiariesAbstract
This research work is an advance that seeks to develop an instrument for measuring the perception of the beneficiaries of the Social Service projects of the students of the Regional University Center of Coclé of the University of Panama. We applied an observational, prospective, cross-sectional, descriptive design. As a data collection technique, a scale was developed with items related to the objectives of the Social Service of the University of Panama, approved by the 2010 Academic Council. A content validity of 0.73 was obtained according to the judgment of five experts. Subsequently, the reliability will be determined through Cronbach's Alpha.
Downloads
References
Cabero, J., & Llorente, M.C. (2013). La Aplicación del Juicio de experto como técnica de evaluación de las tecnologías de la información. Eduweb, Revista de Tecnología de Información en Educación, 7(2), 11-22.
Colás Bravo, P., & Hernández de la Rosa, M. Á. (2021). Las competencias investigadoras en la formación universitaria. Universidad Y Sociedad, 13(1), 17-25.
Conesa Davila, P. J., & Egea Romero, P. (2000). Operativización de variables en la investigación psicológica. Psicothema, 12(Suplemento), 157–162.
Corral, Y. (2010). Diseño de Cuestionarios para recolección de Datos. Revista Ciencias de la Educación, 2(36), 152-168.
Escobar, J., & Cuervo, A. (2008). Validez de contenido y juicio de expertos: una aproximación a su utilización. Avances en Medición, 6(1), 27-36.
Flores Castro, E., Torres Rodríguez, A. A., Campos Nava, M., & Morales Maure, L. (2021). La construcción científica del conocimiento de los estudiantes a partir de las gráficas con Tracker. Universidad Y Sociedad, 13(1), 83-88
Galicia, L. A., Balderrama, J. A., & Navarro, R. E. (2017). Validez de Contenido por Juicio de Expertos: propuesta de una herramienta virtual. Apertura, 9(2), 42-53.
Hernández, R., Fernández, C., & Baptista, P. (2014). Metodología de la investigación. McGraw Hill/Interamericana Editores, S.A.
Lawshe, C. (1975). A quantitive approach to content vali¬dity. Personnel Psychology, 28(4), 563–575.
Méndez, L. M., & Peña, J. A. (2007). Manual práctico para el diseño de la escala Likert. Trillas.
Ocaña, M.T., Pérez, M., & Quijano, R. (2013). Elaboración y Validación de una escala de creencias de los alumnos de educación secundaria obligatoria respecto al medio ambiente. Profesorado, revista de currículum y formación de profesorado, 17(1), 431-454.
Supo, J. (2019). Cómo validar un instrumento. https://www.youtube.com/watch?v=LmmxoG013xY
Torres Rodríguez, A. A., Campos Nava, M., Morales Maure, L., & García Marimón, O. (2020). Construcción y validación de un instrumento para caracterizar competencias docentes del profesor de matemáticas del nivel superior. Revista Conrado, 16(76), 295-305.
Torres Rodríguez, A. A., Morales Maure, L. M., Cáceres Mesa, M. L., & Campos Nava, M. (2019). Validación de un instrumento para caracterizar el Conocimiento Didáctico del Contenido del profesor de matemáticas. Revista Conrado, 15(70), 267-273.
Tristán, A. (2008). Modificación al modelo de Lawshe para dictamen cuantitativo de un instrumento objetivo. Avances en medición, 6(1), 37-48.
Universidad de Panamá. (2005). Ley Orgánica n° 24 de la Universidad de Panamá. https://www.up.ac.pa/sites/default/files/2021-07/LeyOrganica.pdf
Universidad de Panamá. (2010). Reglamento de Servicio Social. http://www.vae.up.ac.pa/docsstorage/webpage/reglamentos/regserviciosocial.pdf
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Revista Metropolitana de Ciencias Aplicadas
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
© Podrá reproducirse, de forma parcial o total, el contenido de esta publicación, siempre que se haga de forma literal y se mencione la fuente.