Analysis of the forecast of shrimp exports in Ecuador from the year 2019

Authors

DOI:

https://doi.org/10.62452/z85gqm12

Keywords:

Export, price, regression, consumer

Abstract

In this work, we proceeded to estimate the shrimp export demand in Ecuador for the year 2019. The shrimp sector is one of the most dynamic within the country's economy, in recent years it has increased its contribution to the Gross Domestic Product (GDP). The objective of this work is to determine exports of Ecuadorian shrimp taking into account the preponderant factors that have caused this sector to be affected both positively and negatively. It was carried out through a non-experimental, descriptive design, where statistical information from the shrimp sector was collected. The Media Difference Method was used. The result obtained indicates that by 2024 there will be a demand of around 1,925 million pounds of white shrimp, in addition to exports, the country will have income by 2024 of about 4,572 million US dollars. This will correspond to the increase in the market and therefore the consequent demand for the product for human consumption in order to meet the needs and better guarantee food security, this forecast will determine the growth of shrimp farms and the potential demand of the marketing destinations.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Arias, E., & Torres, K. (2019). Análisis de las exportaciones de camarón antes y después de la firma del acuerdo multipartes entre Ecuador y la Unión Europea. Observatorio de La Economía Latinoamericana. https://www.eumed.net/rev/oel/2019/03/exportaciones-camaron.html

Banco Central del Ecuador. (2020). La economía ecuatoriana se recuperará 0,7% durante el 2020. BCE. https://www.bce.fin.ec/index.php/boletines-de-prensa-archivo/item/1348-la-econom%C3%ADa-ecuatoriana-se-recuperar%C3%A1-07-durante-el-2020

Cámara Marítima del Ecuador. (2019). Los importadores de camarón ecuatoriano, en incertidumbre. CAMAE. http://www.camae.org/camaron/los-importadores-de-camaron-ecuatoriano-en-incertidumbre/

Hernández, L., Rojas, R. S., & Ramírez, C. C. (2016). Reproducción del camarón carabalí Trachypenaeus byrdi (Burkenroad, 1934) en la parte interna del Golfo de Nicoya, Costa Rica. Revista Ciencias Marinas Y Costeras, 8(1), 79–93.

Illescas, M. G. (2019). La dirección del conocimiento y el aprendizaje organizacional en las empresas productoras de camarón de la provincia de El Oro, Ecuador. (Tesis doctoral). Universitat d’Alacant.

Merizalde, M., Aguilar, B., & Tuárez, B. (2018). Producción del camarón para su exportación. Observatorio de La Economía Latinoamericana.

Muñoz, M., Durán, Fabiola, & González, M. (2017). Ecuadorian shrimp sector study and competitive advantages and comparison to face a highly competitive international market. Conference Proceedings UTMACH, 1(1).

Organización de las Naciones Unidas de la Alimentación y la Agricultura. (2019). GLOBEFISH - Información y Análisis sobre el Comercio Mundial de Pescado .FAO. http://www.fao.org/in-action/globefish/marketreports/resource-detail/es/c/1241043/

Orozco, M., Ribadeneira, A., Álvarez, G. R., & Basantes, X. (2018). José Camposano: “El sector requiere arancel cero para importar insumos.” El Comercio. http://www.elcomercio.com/actualidad/josecamposano-acuacultura-arancel-camaron-importacion.html

Pizarro, J., Barrezueta, S., & Prado, E. (2016). Análisis de canales de comercialización y consumo de café. Revista Caribeña de Ciencias Sociales. https://www.researchgate.net/publication/303720118

Ramírez, K., Verzosa, K., & Coronel, J. (2020). Pronóstico de profesionales de la salud en la provincia del Oro, Ecuador. Polo del Conocimiento, 5(1), 542-562.

Rubio-Gastélum, D., Valenzuela-Quiñónez, W., Parra-Bracamonte, G. M., & Santamaria-Miranda, A. (2014). Respuesta de metabolitos en hemolinfa y desempeño productivo del camarón blanco del Pacífico Litopenaeus vannamei cultivado a altas densidades en laboratorio. Revista de Biología Marina Y Oceanografía, 49(3), 601–606.

Varas-Chiquito, M. A., León-Bassantes, L., Villacis-Chancay, U., & Alcívar-Aray, C. A. (2017). Alimentación sistematizada vs Alimentación tradicional en la producción de camarón Vannamei. Polo del Conocimiento, 2(7), 442–459.

Varela, H., Ramos, A., Solórzano, S., & Véliz, D. (2017). Exportación de camarón de la provincia de El Oro en el contexto del Tratado Comercial con la Unión Europea. Revista Espacios, 38(61).

Vite, H., Townsend, J., & Carvajal, H. (2020). Big Data e Internet de las Cosas en la producción de banano orgánico. Universidad y Sociedad, 12(4), 192–200.

Downloads

Published

2021-01-01

How to Cite

Jiménez Novillo, J. C. ., Carvajal Romero, H. ., & Vite Cevallos, H. . (2021). Analysis of the forecast of shrimp exports in Ecuador from the year 2019. Revista Metropolitana De Ciencias Aplicadas, 4(1), 55-61. https://doi.org/10.62452/z85gqm12