Business plan for the creation of a pumpkin flour marketing company in the city of Machala
DOI:
https://doi.org/10.62452/f63t9a83Keywords:
Food security, nutritional value, food, cereals, production, marketingAbstract
The change in the food pattern in developing countries and in the lifestyles of the population, have modified the way of eating, so this research focuses on the development of a business plan for the creation of a company producing and marketing flour based on pumpkin pulp, in the city of Machala, the aim is to determine the economic feasibility of the project, desired characteristics of the product for the final consumer, by conducting a market study, and financial analysis through the development of cash flow, to verify the economic viability; the main tool for obtaining primary information was the survey, a random sample was made with descriptive statistics variables, the results obtained were tabulated through a database developed in Excel, and analyzed through the statistical program SPSS version 24; based on the results obtained that the demand for pumpkin flour is in the middle and upper middle social class, with a presentation of the product of 250 gr at a cost of $1.10 ctvs. Once the different financial indicators are applied, a net present value (NPV) of USD $211,895.88 is obtained; an internal rate of return (IRR) of 29%, which is higher than the initial interest rate, is recommended for immediate acceptance, the investment is recovered in a period of 4 years and 5 months approximately.
Downloads
References
Aguilera, A. (2017). El costo-beneficio como herramienta de decisión en la inversión en actividades científicas. Cofin, 11(2).
Belduma, R., Barrezueta, S., Vargas, O., & Sanchez, O. (2020). Gestión y uso del suelo agropecuario en la zona de rural del Cantón Chilla desde una visión socioeconómica. Revista Universidad y Sociedad, 12(1), 299–306.
Cárdenas, M. (2018). Estudio de prefactibilidad para la instalación de una agroindustria procesadora de granos andinos ubicada en el Cantón Pedro Moncayo, Provincia de Pichincha. (Tesis de Maestría). Universidad Central del Ecuador.
Dávila, K., Carvajal, H., & Vite, H. (2019). Sobre el análisis de rentabilidad económica de plátano en el Sitio Rio negro de la Provincia de El Oro. Polo del Conocimiento, 4(9).
Ecuador Gobierno Autónomo Decentralizdo de Machala. (2018). Plan de Desarrollo y Ordenamiento Territorial del cantón Machala. http://www.machala.gob.ec/PDF/Planes/PDOT_2018.pdf
Ecuador. Instituto Nacional de Estadísticas y Censo. (2020). Censo de población y vivienda. https://www.ecuadorencifras.gob.ec/censo-de-poblacion-y-vivienda/
Garzón, J., Ramirez, I., Coronel, J., & Serrano, B. (2019). Determinación de la factibilidad del uso de espectrometría portátil para el control de calidad en materias primas utilizadas en panaderías y pastelerías en la ciudad de Machala, Ecuador. Revista Metropolitana de Ciencias Aplicadas, 2(2), 141-150.
Holguín, B. P., & Alvarado, A. A. (2017). Comportamiento de la producción de harina de trigo en Ecuador. Observatorio de La Economía Latinoamericana. http://www.eumed.net/cursecon/ecolat/ec/2017/produccion-harina-trigo.html
Ordoñez, J., Vite, H., & Barrezueta, S. (2019). Análisis de rentabilidad económica del plátano (Musa balbisiana AAB Simmond) en el sitio Río Negro, provincia El Oro. Revista Metropolitana de Ciencias Aplicadas, 2 (2), 160-170.
Revista Líderes. (2015). 48 000 toneladas de harina consume el país. Revista Líderes. https://www.revistalideres.ec/lideres/consumo-harina-ecuador-toneladas-molinos.html
Salazar, S. (2012). Situación actual de la pesca artesanal en Costa Rica. Anuario de Estudios Centroamericanos, 39(1), 311-342.
Salinas, R. (2015). Criterios para la toma de decisión de Inversiones. Revista Electrónica de Investigación en Ciencias Económicas, 3(5), 101–117.
Shamah, T., Cuevas, L., Mayorga, E., & Valenzuela, D. (2014). Consumo de alimentos en América Latina y el Caribe. Anales Venezolanos de Nutrición, 27(1), 40-46.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Revista Metropolitana de Ciencias Aplicadas
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
© Podrá reproducirse, de forma parcial o total, el contenido de esta publicación, siempre que se haga de forma literal y se mencione la fuente.