Characterization in environmental culture of banana plantations in the province of El Oro

Authors

DOI:

https://doi.org/10.62452/zj8nef63

Keywords:

Environment, humanity, banana plants, pollution

Abstract

The objective of this investigation is to characterize the environmental problems in the banana plantations of the Province of El Oro. The setting where the investigation was carried out is in the banana plantations of the Province of El Oro, classified as organic and conventional. Theoretical methods such as synthetic analytic and deductive inductive and empirical structured interview and survey have been used. The fundamental results are in the homogeneity that exists between the ages of the workers by sex, as well the similarities in the dimension associated with educational knowledge of the environment and the differences in those that belong to the dimension of harmful effects to the health. In conventional banana plants, plastic waste, in a high percent, is thrown in the garbage dumps. It can be concluded that the banana plantations of the Province of El Oro have been characterized in relation to the environmentalist culture that they possess, taking into account the classification made of them.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Aliciardi, M. B. (2013). Gobernanza ambiental internacional. (Ponencia). VII Congreso Internacional de Derecho Ambiental. Buenos Aires, Argentina.

Arias, P., Dankers, C., Liu, P., & Pilkauskas, P. (2004). La Economía Mundial Del Banano 1985-2002. Food & Agriculture Org.

Arriols, E. (2019). Por qué se celebra el Día Mundial del Medio Ambiente. Ecología Verde.

Capa Benítez, L. B., Alaña Castillo, T. P., & Benítez Narváez, R. M. (2016). Importancia de la producción de banano orgánico: caso: provincia El Oro, Ecuador. Revista Universidad y Sociedad, 8(3), 64-71.

Capa-Benítez, L. B., Benítez Narváez, R. M., & Rojas Preciado, W. J (2017). Diagnóstico de las certificaciones obtenidas por fincas productoras de banano orgánico en la provincia El Oro. Revista Científica Agroecosistemas, 5(1), 78-85.

Cardona, A. (2019). Qué es el medio ambiente: definición y resumen. Ecología Verde.

Espinoza-Freire, E., Tinoco-Cuenca, N. P. (2015). La problemática ambiental resultante de la fumigación aérea con plaguicidas a bananeras de la provincia El Oro, Ecuador. Ciencia en su PC, 4, 75-87.

García, A. (1998). La contaminación acústica (Vol. 6). Universitat de València.

González, G. T. (1993). Hombre, hambre y contaminación del medio ambiente. Revista de la Facultad de Medicina, 41(1), 28-45.

Harari, R. (2009). Trabajo, Ambiente y Salud en la producción bananera del Ecuador. FAO. http://www.fao.org/fileadmin/templates/banana/documents/IFA_Trabajo_Medioambiente_Salud_Ecuador_Nov_09.pdf

León Serrano, L. (2017). La sostenibilidad ambiental en el sector productivo bananero del cantón Machala. Conference Proceedings, 1(1).

Londoño Motta, Á. M. (2016). Adopción potencial de alternativas biológicas por cultivadores de plátano del Quindío. (Tesis doctoral). Universidad Nacional de Colombia.

López, F. R., Calatayud, M. M., Peña, R. M., & PalmeroUrquiza, D. E. (2019). Fundamentos epistemológicos que sustentan una investigación en educación ambiental para el Desarrollo Local Sostenible, en la provincia de El Oro. Revista Conrado, 15(67), 282-287.

Portillo, S. R. (2020). Valores ambientales: qué son y ejemplos. Ecología Verde.

Sarandón, S. J., & Flores, C. C. (2014). Agroecología. Edulp.

Downloads

Published

2020-05-01

How to Cite

Chica Guerrero, M. B., López Fernández, R. ., Medina Peña, R. ., & González Romero, J. C. . (2020). Characterization in environmental culture of banana plantations in the province of El Oro. Revista Metropolitana De Ciencias Aplicadas, 3(2), 216-224. https://doi.org/10.62452/zj8nef63