Agroecological transition actions: perspective of the local food innovation system, on the Casa Blanca farm
DOI:
https://doi.org/10.62452/58rjbq52Keywords:
Agroecological transition, agroecological principles, local food innovation systemAbstract
A proposal for actions in the agroecological transition as a perspective of the Local Food Innovation System (SIAL) on the Casa Blanca farm, has the objective of socializing the actions developed, and based on agroecological principles, with practical - methodological - scientific value, generating an offer in favor of food production. The conception of key areas articulated with the Territorial Social Economic Development Strategy is the novelty of the result. Descriptive explanatory, non-experimental study. Conclusions: The proposal for actions in the agroecological transition was constituted as a perspective of the Local Food Innovation System (SIAL) on the Casa Blanca farm, on the results of the diagnosis, which revealed weaknesses in the relationships/application of agroecological principles, located in the Typology of incipient or initial transition, a situation subject to transformation, through the management of scientific knowledge. The socialization of the proposed actions provides a solution based on science and innovation that will strengthen the agro-productive scenario in favor of the production of agroecological foods, and the transformation of family farming, obtaining improvements from the use of resources own of the Casa Blanca estate.
Downloads
References
Altieri, M. A., & Nicholls, C. (2018). Agroecología y cambio climático: ¿adaptación o transformación? Ciencias Ambientales, 52(2), 52-63. https://www.revistas.una.ac.cr/index.php/ambientales/article/view/10596
Benítez Odio, M., Martínez Robaina, A., Herrera Gallo, M., Páez Fernández, P.L., & Del Busto Concepción, A. (2020). Estrategia para implementar la gestión del conocimiento en el Sistema de Innovación Agropecuario Local. Cooperativismo y Desarrollo, 8(1), 45-56. https://coodes.upr.edu.cu/index.php/coodes/article/view/267
Civeira González, E. (2024). El perfeccionamiento agroecológico del escenario agroproductivo de la finca Casa Blanca. (Trabajo de Diploma). Universidad Cienfuegos.
González Pérez, Y., Álvarez Marqués, J. L., Rodríguez Jiménez, S. (2022). Caracterización de una Finca Familiar campesina en Transición Agroecológica. Revista Científica Agroecosistemas, 10(2), 116-122. https://aes.ucf.edu.cu/index.php/aes/article/view/548
González Rodríguez, Y. (2023). Transición agroecológica: una propuesta de acciones en el mejoramiento de la finca La Contrata en la demarcación Tulipán. (Trabajo de Diploma). Universidad Cienfuegos.
Hernández Mansilla, A. A., Sorí Gómez, R., Valentín Pérez, Y., López Mayea, A., Córdova García, O., & Benedico Rodríguez, O. (2016). Sigatoka negra (MycosphaerellafijiensisMorelet) y seguridad alimentaria. Escenarios bioclimáticos en bananos bajo efecto del cambio climático en Ciego de Ávila, Cuba. Selva Andina Biosph, 4 (2) 59-70. http://www.scielo.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2308-38592016000200003&lng=es&nrm=iso&tlng=es
Hernández Sampieri, R., & Mendoza, C. (2018). Metodología de la investigación. Las rutas cuantitativa, cualitativa y mixta. Editorial Mc Graw Hill Education.
Lucantoni, D., Casella, M., Marengo, A., Mariatti, A., Mottet, A., Bicksler, A., Sy, M.R., & Escobar, F. (2022). Informe sobre el uso del Instrumento para la Evaluación del Desempeño de la Agroecología (TAPE) en Argentina – Resultados y discusión desde el Área Metropolitana de Rosario. https://openknowledge.fao.org/server/api/core/bitstreams/5e779007-8e02-4401-b91f-01cfb3c682d1/content
Núñez González, M. R., Calzada Díaz de Villegas, A., & Iglesia Romero, F. (2023). La soberanía alimentaria local en el Programa de la agricultura urbana, suburbana y familiar. Revista Científica Agroecosistema, 11(2), 16-22. https://aes.ucf.edu.cu/index.php/aes/article/view/618
Núñez González, M.R., López Rodríguez, I., & García Vega, J. (2023). Actualidad, retos y perspectivas en la soberanía alimentaria local y las bondades de la agroecología. Redel, 7(3), 43-52. https://universidadugc.edu.mx/ojs/index.php/rugc/article/view/50
Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. (2020). Herramienta para la evaluación del desempeño de la agroecología (TAPE). Los 10 elementos de la agroecología. http://www.fao.org/agroecology/knowledge/10-elements/en/pdf
Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación. (2021). TAPE Herramienta para la Evaluación del Desempeño de la Agroecología TAPE - 2021 – Proceso de desarrollo y Directrices para la aplicación. https://www.fao.org/agroecology/tools-tape/es/
Oropesa Casanova, K., Bober Felices, K., Miranda Tortoló, T., Machado Martínez, H. C., Alfonso LLanes, J. A., Suset Pérez, A., Ramírez Suarez, W., Núñez García, N. F., Gonzales Flores, G. M., Lezcano Freires, J. C., & Pentón Fernández, G. (2019). Experiencias del Sistema de Innovación Agrícola Local para enfrentar los desafíos productivos en el municipio Perico. Estación Experimental de Pastos y Forrajes Indio Hatuey.
Ortiz Rodríguez, M .J., & Pavón Guevara, Y. J. (2023). Priorización de prácticas de Agricultura Climáticamente Inteligente, en la Finca El Plantel de la Universidad Nacional Agraria, 2022. Universidad Nacional Agraria Managua.
Ortiz, R., Miranda, S., La O, M., Rivas, A., Romero, M. I., & Alfonso, J. A. (2017). Manual del Sistema de Innovación Agropecuaria Local. Conformación y funcionamiento. Por un enfoque participativo del desarrollo. Una propuesta interinstitucional para enfrentar el desafío de la seguridad y soberanía alimentaria de Cuba. Cultivos Tropicales, 37(2), 134-140.
Quispe Ojeda, T.C. (2022). La agroecología como alternativa para el desarrollo sostenible y sustentable. Cienciamatría Revista Interdisciplinaria de Humanidades, Educación, Ciencia y Tecnología, 3(14), 33-45. https://www.cienciamatriarevista.org.ve/index.php/cm/article/view/605/924
Rodríguez Lima, J. (2023). Propuesta de innovaciones para la transición agroecológica, el enfrentamiento a la degradación de los suelos y la seguridad alimentaria en la Finca la Concha. (Trabajo de Diploma). Universidad Cienfuegos.
Rodríguez Pupo, A. (2020). El Sistema de Innovación Agropecuaria Local en el municipio Jobabo (Cuba): acciones para su fortalecimiento TERRA. Revista de Desarrollo Local 7, 45-58. https://turia.uv.es/index.php/TERRA/article/view/18660
Saldaña, M., & Verdugo, A. (2022). Uso de tecnologías agroecológicas en la Granja Urbana del municipio Camagüey. Agrisost, 28(1). https://zenodo.org/record/6833392/files/Uso-%20tecnologias-agroecologicas-Granja.pdf
Sierra Reyes, Y., Pérez Torres, E., de Dios Martínez, A., Rodríguez Saldaña, M., & Adán Verdugo, A. (2022). Uso de tecnologías agroecológicas en la Granja Urbana del municipio Camagüey. Agrisost, 28(1-8). https://zenodo.org/record/6833392/files/Uso-%20tecnologias-agroecologicas-Granja.pdf
Terry Alfonso, E., González Espinosa, Y., & Martínez Rodríguez, Y., (2023). Prácticas agroecológicas para incrementar la productividad en fincas agrícolas de Cuba. Investigación Agraria, 25(1), 32-38. https://scielo.iics.una.py/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2305-06832023000100032
Terry Espinosa, C., Hernández Castellanos, M., Almoguea Fernández, M., & Hernández Calzadilla, R. E. (2022). Producción diversificada de alimentos en patio y parcela para el autoconsumo familiar. Revista Metropolitana De Ciencias Aplicadas, 5(2), 104-111. https://doi.org/10.62452/yqxdh408
Vázquez, L.L. & Chia, E. (2023). Sostenibilidad de la gestión del conocimiento agroecológico en territorios de Cuba. Étudescaribéennes, 54. http://journals.openedition.org/etudescaribeennes/26276
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Revista Metropolitana de Ciencias Aplicadas
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
© Podrá reproducirse, de forma parcial o total, el contenido de esta publicación, siempre que se haga de forma literal y se mencione la fuente.