Strengthening the local food innovation system: agroecological diagnosis on the Casa Blanca farm
DOI:
https://doi.org/10.62452/d0na0w91Keywords:
Local food innovation system, relationships, participation, agroecological diagnosisAbstract
The strengthening of the Local Food Innovation System: agroecological diagnosis on the Casa Blanca farm, was developed with the objective of presenting the characterization of the current state of agroecological behavior, with the application of the Tool for the Evaluation of Agroecological Performance, in pursuit of strengthening of the relationships that must be achieved in the System, from participatory innovation practices at the Casa Blanca farm. Descriptive, explanatory, non-experimental study, which applied agroecological elements and indices, identifying potentialities and weaknesses in Casa Blanca. Conclusions: The characterization corroborated potentialities: human/social values, productive conditions, youth/female empowerment, animal welfare, respect for local culture/traditions. Weaknesses were identified in knowledge management based on science and innovation. The current state of the behavior of agroecology showed that the SIAL relationships - principles of Agroecology, must be perfected at the starting point of placing the Casa Blanca farm in a Transition Typology that corresponds with the identification of non-agroecological in a transition incipient or initial, a situation that points to decision-making for the formation of capacities in the producer, and in the decision-makers of the productive form to which it belongs.
Downloads
References
Altieri, M., & Nicholls, C. (2022). Agroecología. Teoría y práctica para una agricultura sustentable. PNUMA.
Cuba. Asamblea Nacional del Poder Popular. (2019). Constitución de la República de Cuba (GOC-2019-406-EX5). Gaceta Oficial No. 5. https://www.gacetaoficial.gob.cu/es/constitucion-de-la-republica-de-cuba
Fernández López, M.C., Téllez Padilla, J.N. (2022). Diagnóstico y propuesta de reconversión agroecológica de tres agroecosistemas en la comunidad Siempre Viva, San Juan de Nicaragua, Río San Juan, 2020. (Tesis de Grado). Universidad de Managua.
González González, K., Arzola de la Rosa. L., & Fis de la Rosa, Y. (2019). Desafíos del sistema de innovación agropecuario local en el municipio de Venezuela. Universidad & Ciencia 8(3), 46-59. https://revistas.unica.cu/index.php/uciencia/article/download/1051/1579/6073
González Pérez, Y., Álvarez Marqués, J. L., Rodríguez Jiménez, S. (2022). Caracterización de una Finca Familiar campesina en Transición Agroecológica. Revista Científica Agroecosistemas, 10(2), 116-122. https://aes.ucf.edu.cu/index.php/aes/article/view/548
González Rodríguez, Y. (2023). Transición agroecológica: una propuesta de acciones en el mejoramiento de la finca La Contrata en la demarcación Tulipán. (Trabajo de Diploma). Universidad Cienfuegos.
Hernández Sampieri, R. & Mendoza, C. (2018). Metodología de la investigación. Las rutas cuantitativa, cualitativa y mixta. Editorial Mc Graw Hill Education.
López Rivas, G.A., & Chavarría Aguilar, E. A. (2021). Diagnóstico agroecológico para la reconversión agroecológica de tres agroecosistemas en Greytown, San Juan de Nicaragua, Río San Juan, 2020. (Tesis de Grado). Universidad Agraria.
Lucantoni, D., Casella, M., Marengo, A., Mariatti, A., Mottet, A., Bicksler, A., Sy, M.R., & Escobar, F. (2022). Informe sobre el uso del Instrumento para la Evaluación del Desempeño de la Agroecología (TAPE) en Argentina – Resultados y discusión desde el Área Metropolitana de Rosario. FAO. https://openknowledge.fao.org/server/api/core/bitstreams/5e779007-8e02-4401-b91f-01cfb3c682d1/content
Núñez González, M. R., Calzada Díaz de Villega, A., Iglesia Romero, F. (2023). La soberanía alimentaria local en el Programa de la agricultura urbana, suburbana y familiar. Revista Científica Agroecosistema, 11(2), 16-22. https://aes.ucf.edu.cu/index.php/aes/article/download/618/586/1176
Núñez González, M.R., López Rodríguez, I., &. García Vega, J. (2023). Actualidad, retos y perspectivas en la soberanía alimentaria local y las bondades de la agroecología. Redel, 7(3), 43-52. https://revistas.udg.co.cu/index.php/redel/article/view/4042/9595
Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. (2020). Los 10 elementos de la agroecología. http://www.fao.org/agroecology/knowledge/10-elements/en/
Organización de las Naciones Unidas. (2015). Transformar nuestro mundo: la Agenda 2030 para el Desarrollo Sostenible. Una oportunidad para América Latina y el Caribe. https://unctad.org/system/files/official-document/ares70d1_es.pdf
Pérez, N., & Caballero, R. (2021). Iniciativas y evidencias innovadoras de agricultura sostenible y agroecología para el desarrollo rural, escalables a políticas públicas en Cuba. https://openknowledge.fao.org/server/api/core/bitstreams/34ca90dc-daeb-4eba-aba0-360189cd63bf/content
Ramos Crespo, M. E. (2023). Los sistemas alimentarios locales sostenibles, garantes de la seguridad alimentaria y nutricional. COODES, 11(3). https://coodes.upr.edu.cu/index.php/coodes/article/view/710
Rodríguez Lima, J. (2023). Propuesta de innovaciones para la transición agroecológica, el enfrentamiento a la degradación de los suelos y la seguridad alimentaria en la Finca la Concha. (Trabajo de Diploma). Universidad Cienfuegos.
Rodríguez, A. (2020). El Sistema de Innovación Agropecuaria Local en el municipio Jobabo (Cuba): acciones para su fortalecimiento. TERRA. Revista de Desarrollo Local, (7), 175-196. https://turia.uv.es/index.php/TERRA/article/view/18660
Terry Alfonso, E., González Espinosa, Y., & Martínez Rodríguez, Y. (2023). Prácticas agroecológicas para incrementar la productividad en fincas agrícolas de Cuba. Investigación Agraria, 25(1), 32-38. https://scielo.iics.una.py/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2305-06832023000100032
Terry Espinosa, C., Hernández Castellanos, M., Almoguea Fernández, M., & Hernández Calzadilla, R. E. (2022). Producción diversificada de alimentos en patio y parcela para el autoconsumo familiar. Revista Metropolitana de Ciencias Aplicadas, 5(2), 104-111. https://doi.org/10.62452/yqxdh408
Zulaica, L., Molpeceres, C., Rouvier, M., Cendón, M.L., & Lucantoni, D. (2021). Evaluación del desempeño agroecológico de sistemas hortícolas del partido de General Pueyrredon. Revista Estudios Ambientales, 9(2), 5-27. https://ojs2.fch.unicen.edu.ar/ojs-3.1.0/index.php/estudios-ambientales/article/view/1263
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Revista Metropolitana de Ciencias Aplicadas
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
© Podrá reproducirse, de forma parcial o total, el contenido de esta publicación, siempre que se haga de forma literal y se mencione la fuente.